April 16, 2024

Kā izvēlēties labāko mājas lapu hostingu jūsu WordPress mājaslapai

Jūsu mājaslapa ir gatava – lieliski! Tai nepieciešams lielisks hostings. Uzziniet, kas jāņem vērā izvēloties hostinga pakalpojumu sniedzēju un plānu.

Īsumā – mājas lapu hostings ir serveris no kura darbojas jūsu mājaslapa. Diezgan svarīga lieta, ņemot vērā, ka tas tieši ietekmē to cik labi Jūsu mājaslapa strādās, cik tā būs ātra un cik augstu tā parādīsies Jūsu Google rezultātos. Hostinga izvēlei nevajadzētu būt ātrumā pieņemtam lēmumam. Jums vajadzētu uzmanīgi izvēlētes kas ir piemērotākais Jūsu situācijā, ņemto vērā, ka tas var tieši ietekmēt cik daudz cilvēku redzēs Jūsu lielisko mājaslapu un cik jaunus klientus tā atnesīs.

Izvēlēties labāko mājaslapu hostinga risinājumu var būt diezgan grūti. Tirgū ir daudz dažādu piedāvājumu – kā zināt kurš ir piemērotākais?

Mājas lapu hostings

Apskatot mājaslapu hostinga piedāvājumus tie bieži ir ļoti tehniski un grūti orientēties, kas no tā visa ir labs un kas nē un, kas ir vajadzīgs tieši Jūsu gadījumā.

Lielākā daļa cilvēku vēlas saņemt vislabāko piedāvājumu un, pārsvarā, viņi to nosaka pēc šādiem kritērijiem:

  • cena – nepārmaksātu par to, kas nav īsti vajadzīgs un lieki netērētu naudu,
  • veiktspēja – lai serveris būtu pietiekoši jaudīgs un Jūsu mājaslapa vienmēr ātri strādātu. Šeit būtu labi ņemt vērā vai Jūsu mājaslapai varētu būt "pīķa" apmeklējuma brīži, kad tai ir kriteni vairāk pameklētāju kā ierasts un vai servris spēs arī ar tiem tikt galā,
  • cik viegli ir visu iestatīt un vēlāk to uzturēt.

Labākā kombinācija, protams, ir, ja visu ir viegli iestatīt, viss strādā ātri arī "pīķa" brīžos un izmaksas nav pārāk lielas.

Kamēr "viss strādā", tikmēr neviens, parasti, neuztraucas un nedomā par sliktajām lietām, bet izvēloties mājaslapas hostingu mums vajadzētu padomāt arī par to, kas notiks, ja mājaslapa kādā brīdī apstāsies un pārstās strādāt. Jāizvēlas tāds mājaslapu hostings, kur būs cilvēki, kas varēs un būs gatavi palīdzēt visu atjaunot pēc iespējas ātrāk.

Te jāņem vērā, ka izvēloties lētāko piedāvājumu, parasti, cenā nav iekļauts pat kārtīgs klientu atbalsts, jo viņiem tas, vienkārši neatmaksājas par super zemo cenu.

Dažādie mājas lapu hostinga veidi

Mājaslapu hostings dalās dažādās kategorijās un katra no tām ir piemērota citos gadījumos. Lai Jūs varētu gudri izvēlēties sev piemērotāko risinājumu es mēģināšu vienkāršā veidāizskaidrot kādas ir galvenās atšķirības.

1. Kategorija, kas jāņem vērā ir "Parastais hostings" vai "Pārvaldīts (managed) hostings".

  • Parastais hostings parasti nozīmē, ka Jūs iegūstat servera vietu, bet Jūs esat atbildīgs par visu pārējo, piemēram, mājaslapas uzturēšana, drošība un atjauninājumi,
  • Pārvaldītais hostings, turpretī, nozīmē, ka hostinga nodrošinātāju ekspertu komanda palīdzēs pārvaldīt Jūsu mājaslapu un serveri, lai atjauninājumi būtu uzlikti, rezerves kopijas izveidotas, dati būtu drošībā un viss strādātu ātri.

Pārvaldītā hostinga priekšrocības uzņēmumiem ir milzīgas. Jūs varat neuztraukties par mājaslapu, jo zināt, ka profesionāļu komanda rūpējas par tehniskajiem aspektiem, ļaujot jums koncentrēties uz sava biznesa attīstību, nevis uz spraudņa vai PHP versiju jaunināšanu. Pārvaldītā hostingā, parasti, ietilpst proaktīva rīcība, kur jūsu mājaslapu atjaunina un uzlabo pat pirms Jums tas ir jājautā. Šāda hostinga nodrošinātāji, parasto, uzņemas pilnu gādību par Jūsu mājaslapu, lai Jums par to nav jālauza galva.

2. Kategorija ir "Dalītais (Shared) hostings" vai "Privaitais serveris".

  • Dalītais (Shared) hostings nozīmē, ka Jums nav pašam savs severis, bet drīzāk kā dzīvoklis daudzdzīvokļu mājā. Tas ir efektīvi no izmaksu viedokļa un, ja esat izvēlējies labu hostinga nodrošinātāju, tad visam vajadzētu būt kārtībā,
  • Privātais serveris. Tas var būt Virtuālais Privātais Serveris (VPS) vai Fizisks serveris tieši Jums. Šo varētu salīdzināt, ka Jums piederētu sava privātmāja. Tiem, kuriem ir kādas īpašas vajadzības vai nepieciešami lielāki resursi šis varētu būt piemērotākais risinājums. Jums nav jādala servera resursi ar nevienu citu un Jums ir lielāka kontrole pār visu, bet finansiālā ziņā tas maksā krietni dārgāk.

Neviena no šim opcijām nav laba vai slikta – tikai piemērota vai nepiemērota.

Pareiza mājaslapas hostinga pakalpojumu sniedzēja izvēle ir ļoti svarīga vairāku iemeslu dēļ.

Pirmkārt, tas tieši ietekmē jūsu mājaslapas veiktspēju un lietotāja pieredzi. Lēna mājaslapa vai bieža mājaslapas atslēgšanās var novest pie tā, ka Google šo mājaslapu vērtē zemāk, lietotāji tai neuzticas un tas kaitē Jūsu zīmola reputācijai. Ar pareizi izvēlētu hostinga risinājumu Jūs nodrošināt, ka mājaslapas ātru ielādi, uzticamību un labāku mājaslapas apmeklētāju pieredzi.

Jāņem vērā arī, ka mājaslapu hostings ietekmē jūsu pozīcijas Google resultātos (SEO).

Google, vērtējot mājaslapu atspoguļošanai rezultātos, papildus domēnam un saturam, ņem vērā arītādus faktorus kā mājaslapas ātrdarbība (vairāk par to mūsu blogā) un kopējā veiktspēja. Labi optimizēta mājaslapa, kas ir hostēta uz ātra un uzticama servera iegūs labāku vietu Google rezultātos, nekā mājaslapa, kas nav optimizēta. Tas novedīs pie lielāka mājaslapas apmeklējuma un labākas atrodamības.

Īsumā – izvēloties mājas lapu hostinga pakalpojumu nevajadzētu ņemt vērā tikai tehniskās detaļas vai cenu. Vajadzētu izvēlēties tādu pakalpojumu, kur Jūsu mājaslapa tiks pieskatīta, lai tā var labi un ātri strādāt.

Svarīgi ņemt vērā – ja pats neesi eksperts domēna un hostinga jautājumos, tad, iespējams, būs nepieciešama palīdzība sakārtot visu korekti. Iespējams, būs nepieciešams ".LV" domēns un palīdzība tā uzstādīšanā. Ja to nedari katru dienu, tad ir viegli aizmirst tādas lietas kā DMARC un DKIM ierakstus, un tad Jūsu e-pasts nedarbosies tik labi, kā vajadzētu.

Kādus faktorus ņemt vērā, kad izvēlaties hostinga piedāvātāju?

Realitātē lielākā daļa pakalpojumu sniedzēju piedāvā lieliskus serverus.

Dažiem infrastruktūra ir izveidota uz lieliem mākoņrisinājumiem (Cloud), piemēram, Google Cloud, AWS (Amazon web services) vai Digital Ocean. Dažiem ir savi serveri vietējos datu centros. Pārsvarā tie visi ir labi konfigurēti, un nav jāuztraucas, ka kaut kas nebūs labi. Ja vien neizvēlaties serveru ar aizdomīgi zemu cenu.

Ņemot to vērā – izvēloties hostinga pakalpojumu sniedzēju jānēm vērā – viss pārējais.

  • Cik viegli būs ar viņiem strādāt?
  • Vai pašam būs jāzin, kas nepieciešams un jāuzstāda vis uz servera?
  • Kas ir iekļauts piedāvājumā un par kādiem pakalpojumeim nāksies maksāt papildus?
  • Vai viņi, vienkārši, uzstādīs visu un viks uzlabojumus tikai, ja to atsevišķi jautāsiet, vai arī viņi pieskatīs Jūsu mājaslapu / serveri, lai tas "iet līdzi laikam"?

Diemžēl, man ir kādi hostinga šausmu stāsti ar ko padalīties.

Nesen sarunājoties ar vienu no lielākajiem mājas lapu hostinga pakalpojumu sniedzējiem Latvijā, viņi dalījās ar gadījumu, kur, diemžēl, viņi pazaudēja visu informāciju no klienta servera, jo tas bija vecāks serveris un klients, reģistrējoties pakalpojumam, neizvēlējās veidot rezerves kopijas (backup). Viens no servera administratoriem, diemžēl, visu izdzēsa un tagad vajadzēja izdomāt, kā/vai var atjaunot vismaz daļu zaudēto datu.

Ņemot to vērā – nepieciešams apsvērt, ko jūs faktiski saņemat par cenu, ko maksājat. Vai viss, kas jums patiešām nepieciešams, ir iekļauts, pat ja pats par to nezināt? Ļoti negribētos dzirdēt, ka viņi pazaudēja visus jūsu datus, un tā ir jūsu vaina, jo jūs neprasījāt konkrētu pakalpojumu un viņi jums to nepiedāvāja tikai tāpēc, lai saglabātu mākslīgi zemu cenu.

Daudzi hostinga uzņēmumi arī prasa ļoti, ļoti lielu maksu par papildu pakalpojumiem, piemēram, par regulāriem mājaslapas atjauninājumiem nosakot maksu 100 EUR mēnesī, kas ir neatbilstoši dārgi. Sākuma cena par hostingu ir zema, bet par jebko papildus ir jāmaksā ļoti liela summa.

Lielākā daļa mājas lapu hostinga piedāvājumos gan vispār nav iekļautas nekādas izmaiņas vai atjauninājumi. Viņi serverus uzstāda kā sākumā nepieciešams un vienīgais par ko viņi gādā ir, lai tas strādā. Pēc principa "Ja tas nav saplīsis, tad neaiztiec" un "mēs dodam serveri – klientam jāgādā par mājaslapu pašam". Kādu laiku tas strādā, bet kad parādās drošības caurumi, jo nekas nav atjaunots, tad problēmu novēršana ir dārgs un laikietilpīgs process. Atjauninājumus mājaslapām un serveriem nevar atstāt novārtā. Mājaslapas kļūst lēnākas, hackeri tās var vieglāk uzlauzt (pat automātiski) un Google šīs mājaslapas sāk vērtēt sliktāk, jo tās netiek optimizētas ātrdarbības prasībām.

Diemžēl, lielākā daļa hostinga uzņēmum, kad garantē 99.9% darbību domā tikai savu serveri. Ja Jūsu mājaslapa pārstāj strādāt, vai tiek uzlauzta, tad jums pašiem ar to jātiek galā un jāatrod kādu, kurš spēs palīdzēt.

Šo iemeslu dēļ ļoti ieteicams ir izvēlēties tikai "Pārvaldītā (Managed) hostinga" uzņēmumus. Viņu pakalpojumi maksā nedaudz vairāk, bet jūs ietaupīsiet uz to, ka būs mazāk problēmu ar mājaslapu.

Protams, ne visi mājaslapu hostinga pakalpojumu sniedzēji ir slikti. Lielākā daļa cenšas piedāvāt labu pakalpojumu, un viss, beigās, ir labi. Ja jūs zināt, kas Jums ir nepieciešams, kas ir iekļauts un kas nav, tad, visticamākais, Jums izdosies atrast labu piedāvājumu.

Ja nav 100% skaidrība par nepieciešamo, tad vislabāk, tomēr, būs izvēlēties Pārvaldītā (managed) hostinga uzņēmumu. Piemēram, mēs cenšamis savos piedāvājumus veidot pēc "viss, kas klientam nepieciešams" principa un sekojam līdz, lai Jūsu mājaslapa vienmēr labi strādātu. Vairāk par mūsu piedāvājumiem varat atrast šeit.

Kādi servera parametri Jums ir nepieciešami mājaslapas optimālai darbībai?

Lai nodrošinātu optimālu veiktspēju un funkcionalitāti, WordPress mājaslapu hostingam vajadzētu apsvērt šādus parametrus:

  1. PHP versija: drošības un veiktspējas apsvērumu dēļ WordPress iesaka izmantot PHP 7.4 vai jaunāku versiju. Pārliecinieties, vai jūsu hostinga pakalpojumu sniedzējs atbalsta jūsu mājaslapas PHP versiju, vai arī kāds tai var veikt atjauninājumus uz PHP versiju, kuru jūsu Hostinga nodrošinātājs atbalstīs.
  2. MySQL datu bāze: daļa no WordPress mājaslapas ir MySQL datu bāzes. Pārliecinieties, ka jūsu hostinga plānā ir iekļauts MySQL datu bāzes atbalsts un nodrošināta pietiekama datubāzes vieta. Daži hostinga pakalpojumu sniedzēji ierobežo datu bāzu skaitu, bet lielākajais daļai mājaslapu par to nav jāuztraucas.
  3. Servera uzticamība (uptime): Lielākā daļa tīmekļa mājaslapu hostinga pakalpojumu sniedzēju Latvijā saviem serveriem piedāvās 99,9% vai augstāku darbspējas laika garantiju. Pārliecinieties, ka viņi piedāvā garantiju arī mājaslapas darbībai – nevis tikai viņu serverim.
  4. Servera resursi: vajadzētu apsvērt kādus servera resursi nepieciešami Jūsu mājaslapai, piemēram, procesoru (CPU),operatīvo atmiņu (RAM)un diska vietu. Problēma ir tā, ka lielākā daļa cilvēku nezina, cik daudz viņiem ir nepieciešams. Vairāk par šo nedaudz vēlāk.
  5. WordPress optimizēts serveris: ieteicams izvēlēties hostinga pakalpojumu sniedzējus, kas piedāvā WordPress optimizētus serverus, tostarp saderību ar WordPress spraudņiem, tēmu un atjauninājumiem,
  6. Drošība: izvēlieties  hostinga pakalpojumu sniedzējus, kas pievērš uzmanību drošībai. SSL sertifikātiem vajadzētu būt obligātiem visām mājaslapām un pat nevajadzētu ļaut hostēt bez tā. Serverim ir jābūt ugunsmūrim (firewall) un citām drošības lietām. Jūsu mājaslapai ir jābūt DDoS aizsardzībai — visticamāk, izmantojot CDN, un regulāriem WordPress un spraudņu atjauninājumiem. Svarīga drošības lieta par kuru daudzi aizmirst ir drošas paroles.  Vājas paroles ir viens no visbiežāk sastopamajiem veidiem, kā mājaslapas tiek uzlauztas Lieliski, ja Jūsu administrācijas sistēmai tiek izmantota 2 faktoru autentifikācija (2FA).
  7. Rezerves kopiju (backup) izveide: izvēlieties mājaslapu hostinga plānu, kas ietver automātisku rezerves kopiju izveidi un vienkāršu rezerves kopiju atjaunināšanu datu zuduma vai mājaslapas problēmu gadījumā,
  8. Mērogojamība (scalability): izvēlieties hostinga risinājumus, kas nodrošina mērogojamību, ļaujot jums palielināt pieejamos servera resursus, kad jūsu mājaslapas apmeklējums aug un piedzīvo palielinātu apmeklējumu vai vēlaties veikt mārketinga kampaņu,
  9. WordPress atjauninājumi: pārliecinieties, ka jūsu hostinga pakalpojumu sniedzējs nodrošina savlaicīgus WordPress sistēmas, tēmas un spraudņu atjauninājumus, lai uzturētu drošību un veiktspēju. Zinu, ka par šo jau minēju iepriekš, taču tā ir ļoti svarīga lieta ilgtermiņa mājaslapas uzturēšanas plānā.
  10. Tehniskais atbalsts: izvēlieties mājaslapas hostinga pakalpojumu sniedzēju ar uzticamu tehnisko atbalstu, kas var palīdzēt atrisināt servera un WordPress problēmas, atjauninājumus un optimizāciju. Lieliski, ja varat atrast uzņēmumu, kas piedāvā tehnisko atbalstu no reālas personas, nevis čatbotu vai Wiki, kur pašam jāmeklē problēmas risinājums.

Servera resursi

Vairumam mājas lapu hostinga pakalpojumu sniedzējiem ir vairāki piedāvājumi, kuros tiek norādīti daudz parametru. Lielākā daļa no tiem ir labi un izvēloties gandrīz jebkuru no tiem – tas būs pietiekošs mājaslapas normālai darbībai. Protams, servera resursi nav vienīgais, kam jāpievērš uzmanība.

Ar šādiem servera parametriem vajadzētu pietikt lielākajai daļai mājaslapu:

  • RAM: 2 GB,
  • Diska vieta: 5GB. (Laigan daudzi provaideri piedāvā simtiem GB diska vietu – vairākums mājaslapu lieto mazāk par 5GB)
  • Domēnu skaits: lielākajai daļai mājaslapu ir tikai 1 domēns, tāpēc jebkurš piedāvājums būs pietiekošs, bet, ja jums ir vairāki domēni, tad šim vajadzētu pievērst uzmanību,
  • PHP versija – jūsu mājaslapai (ja tā ir WordPress), lai uzturētu drošību vajadzētu būt vismaz 7.3. PHP vai jaunāka versija, un jums vajadzētu jautāt programmētājiem to atjaunināt, ja jums ir vecāka versija. Ja jūsu mājaslapu kāda iemesla dēļ nevar atjaunināt uz jaunāku PHP versiju, pārliecinieties, vai pakalpojumu sniedzējs atbalsta jums nepieciešamo PHP versiju un jautājiet par to kā joprojām nodrošināt mājaslapas drošību.

E-komercijas mājas lapu hostingam var būt nepieciešams nedaudz jaudīgāks hostinga plāns (piemēram, mūsu Piedāvājums No.3) ar vairāk resursiem un diska vietas. Cik daudz jums ir nepieciešams – tas galvenokārt ir atkarīgs no jūsu apmeklētāju un produktu skaita.

Epastu hostings

Lielākā daļa mājaslapu hostinga pakalpojumu sniedzēju piedāvā e-pasta hostingu, kopā ar jūsu mājaslapas hostinga plānu. Ja neolānojat aktīvi sūtīt epastus, bet tas būs nepieciešams ik pa laikam, tad, visticamākais, viņu piedāvājums Jums būs pietiekoši labs. Ja jums e-pasts nepieciešams darbam, tad gan ļoti ieteicams neizmantot mājaslapu hostinga pakalpojumu sniedzēju piedāvājumu epastiem, bet gan tos hostēt Google workspace.

Google biznesa epastiem var pievienot savu domēnu, kas uzņēmumiem, protams, ir nepieciešams.

Google workspace (Gmail for business) piedāvā arī daudz citus labumus, kā piemēram, Google drive, Google kalendāru, Google Docs (Word), Google Sheets (excel)un pārējos Google risinājumus, kurus varēsiet izmantot savā biznesā. Ja kādreiz esat tos izmantojis privātajā kontā, tad zināt, cik tie ir vērtīgi un cik ļoti tie var palīdzēt jūsu biznesam augt.

Ja Jūsu uzņēmuam ir ļoti daudz epast un apsverat domu par privātu epastu serveri, tad mūsu pieredzējušie DevOps cilvēki ar prieku Jums palīdzēs.

Kopsavilkums

Prieks redzēt, ka izlasījāt līdz beigām!

Izvēlēties atbilstošu mājaslapas hostinga sniedzēju un piedāvājumu ir diezgan svarīgi. Izvēles procesā vajadzētu apsvērt tādas lietas kā cena, veiktspēja, mērogojamību (scalability), drošību un to vai būs kāds, kurs pieskata un palīdz ar jūsu mājaslapu – ne tikai serveri. Izvēlieties pārvaldītu (managed) hostingu, lai nodrošinātu sirdsmieru un profesionālu pārvaldību. Mēs, FORGET hosting, piedāvājam hostinga plānus, kur ir gan jaudīgi serveri, lielisks klientu atbalsts un drošības jautājumi ir sakārtoti.

Apskatiet mūsu mājaslapu hostinga piedāvājumus un, ja jums nepieciešama palīdzība, sazinieties ar mums. Mēs ar prieku jums palīdzēsim!